tel. biuro: 41 344 77 43
wt: 10:00-18:00
śr-pi: 10:00-16:00

13.07.2024 - GREEN VELO z PTTK KIELCE

 

PTTK Oddział Świętokrzyski w Kielcach
zaprasza na jednodniowy wyjazd rowerowy z cyklu

GREEN VELO z PTTK KIELCE
ETAP I
KOŃSKIE – KIELCE

Data: sobota 13 lipca 2024 r.

 

green velo 2024 b



Wschodni Szlak Rowerowy Green Velo to prawie 1900 km trasy rowerowej, którą od początku do końca przygotowano po to, aby dawała radość podróżowania i poznawania. Szlak wiedzie przez pięć województw wschodniej Polski - warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie, podkarpackie i świętokrzyskie.

PTTK Oddział Świętokrzyski w Kielcach w roku 2024 zaprasza na rowerową przygodę na szlaku GRREN VELO. Na początek, „na rozgrzewkę” w bieżącym roku – dwa jednodniowe etapy (13 lipca, 10 sierpnia) i jeden dwudniowy (14-15 września) czyli całość szlaku w woj. Świętokrzyskim i fragment Podkarpacia – łącznie ok. 300 km.
A w następnych latach dwu, trzydniowe wyjazdy z noclegami (a może i dłuższe)…



Wycieczkę prowadzi: Robert Nicpoń – Przewodnik Świętokrzyski

Zapisy:
https://forms.gle/9AhKgDdzA3CkP2kL8
CENA: 115 zł (członkowie PTTK), 125 zł (niezrzeszeni)
KONTO: 50 2490 0005 0000 4500 9860 1530


Cena zawiera:

  1. Transport - bus turystyczny z przyczepą rowerową
  2. Opiekę Przewodnika Świętokrzyskiego
  3. Ubezpieczenie NNW


Cena nie zawiera wyżywienia.
Opłata nie podlega zwrotowi.

 



PROGRAM:

Zbiórka: 13.07.2024, godz. 7.30, Al. Tysiąclecia (parking koło akademików Politechniki Świętokrzyskiej)
Powrót: około 17.00 - 18.00

Przejazd na trasie: Kielce - Mniów - Sielpia Wielka - Końskie

Trasa rowerowa: Końskie - Sielpia Wielka - Grzymałków - Chełmce - Podzamcze Piekoszowskie - Górki Szczukowskie - Białogon - Kielce
Długość trasy: 80 km, czas: 7 - 8 godz.

 

trasa_etap_I.jpg

profil etap I



Kilka wskazówek technicznych, co warto zabrać ze sobą: kask, sprawny rower (hamulce, oświetlenie), ubranie przeciwdeszczowe, narzędzia rowerowe (multitool, podstawowe klucze), zapasowe dętki / zestaw do łatania dętek, trytytki. Oczywiście odpowiednią ilość wody i prowiantu (zależności od indywidualnych potrzeb).